Jornades d’estiu La Plana 2019

Jornades d’estiu La Plana 2019

FEM-HO BÉ, FEM-NOS MILLORS!

Del 5 al 11 d’agost

El conflicte com a oportunitat,
els fruits de la crisi

El conflicte és un xoc (confligêre). Potser el principal conflicte de l’ésser humà és que encara no ho és d’humà, i ens en diem. La humanitat esdevé una condició imaginada i a voltes desitjada, però normalment és una filiació al club del tot gratuïta donat el comportament de la majoria dels seus socis. Humanitzar-nos és un procés, i colpejar-nos amb la utopia que ens perfecciona és imprescindible i, per tant, natural. Entendre el xoc com una oportunitat és una mirada humana. La oportunitat és un port ben situat, un pas que condueix a un altre lloc (pôrtus, opportûnus). Així, el conflicte ens fa visitar una alternativa abans no contemplada. Bé, el conflicte no, la manera en la que el resolem. Negar el conflicte, suprimir allò que genera xoc, destruir el que colpeja, no és precisament una mirada humana perquè nega la oportunitat.

Crisi és decisió (krísis). Anomenem crisis a síndromes circumstancials importants, sovint però no les considerem d’entrada una oportunitat de prendre una decisió, és a dir, d’exercir la nostre sobirana voluntat. Sovint, primer, ens atemorim davant la més que probable pèrdua, que veurem com a necessària per créixer una mica més endavant. La decisió sempre conforma un producte o fruit. És curiós que fruit també significa gaudi (frui). Aquesta ambivalència semàntica potser sigui una bona metàfora d’aquest meravellós camí d’anar-nos fent humans: el xoc va, en un moment donat, de considerar com a oportunitat el resultat o el gaudi.

Enguany pretenem gaudir del conflicte i de la crisi perquè cercarem resultats humanitzadors en tot el que farem.

Propostes per al cos, la ment, l’ànima i l’esperit. Al matí, a la tarda i a la nit. Tallers, xerrades, debats i espectacles. Per als nens també.


Preus amb estada, àpats i activitats

Jornades completes*: 420€ adults – 300€ nens (a partir de 3 anys)

(*) des del dilluns 5 (tarda) fins el diumenge 11 (tarda).

Per dia: 70€ adults – 55€ nens (a partir de 3 anys)

RESERVES

Tlf. 93 838 52 03 | info@fundaciolaplana.org

Baixat el PDF amb l’informació de les Jornades 2019

ACTIVITATS MATÍ ADULTS


Del dimarts 6 al dissabte 10, de 08.30h a 09.30h

Taller corporal Quan em trobo a través del meu cos.

Ana Célia de Oliveira / Antonio Alcaide
Psicoterapeutes analítico-corporal A.B.E. (Associació Bick España)

Us convidem a trobar-nos abans d’esmorzar per a practicar petits i senzills moviments de relaxació i consciència del cos. Els exercicis son moviments gentils i suaus que promouen la calma.
Per mitja de la relaxació i de l’observació podem descobrir una forma d’integrar el cos, la ment, els sentits, els sentiments i el medi ambient que vivim, intern i extern.
A través de la postura i la respiració posem la nostra atenció a com ens sentim, fem contacte amb l’experiència de ser.
Respirar en els focus de tensió, dolor i dificultat, per a relaxar- nos i obrir-nos a la vida.


Dimarts 6 i dimecres 7, d’11h a 13.30h

Taller de cosmètica: Fem Alkimia

Flor Torras (FLP)

Un taller on aprendrem a fer-nos mes autosuficients en les nostres cures personals, seguint el procés de creació des de la destil·lació …

Textures, temperatures, aromes, colors …  fer-nos responsables de la nostra salut prenent el que ens brinda la natura.


Dimarts 6, dimecres 7 i dijous 8, d’11h a 13.30h

Taller de teatre de l’oprimit

Hosni Almouklis

El conte dels nassos és una obra de teatre participatiu que parla de l’acceptació de l’altre diferent i del que és obvi en els valors d’una societat. L’obra utilitza el llenguatge internacional del pallasso, i un conta-contes és el que porta el fil de la història. Al final invitem al públic a interactuar amb la situació dramàtica.
Muntarem l’obra amb participants de les Jornades. Passarem del conte contat al conte teatralitzat mitjançant jocs i exercicis, i amb la companyia d’un grup musical.


Dimecres 7, 13.30h

Presentació del projecte-llibre: “Jo soc vosaltres: sis testimonis poètics de revolta i exili”

Mohammada Bitari

Textos escrits des de l’exili, la presó, el setge, recollits durant anys pel poeta palestí sirià exiliat a Barcelona.


Dimarts 7 i dimecres 8, d’11h a 13.30h

Activitat d’horta per a adults

Mateo Canepa (FLP)


Dijous 8, d’11h a 13.30h

Taller de fang per a nens i adults

Toni Medalla, ceramista impregnat de la filosofia zen

La proposta és tornar a gaudir del fang creativament. Viure’ns en el present, explorant amb aquest material tant primigeni que és la terra.


Divendres 9 i dissabte 10, de 11h a 13.30h

Taller de  dansa africana

Marie Claude Zordan, professora de dansa afro-moderna. S’ha format amb professionals de renom internacional com: Irène Tassembedo i Germaine Acogny en afro-contemporani, Eineïda Castro en afro-brasileny, Maria de Los Angeles en afro-cuban.
La seva dansa esta influenciada també per la seva pràctica del loga tibetà

Dansa africana accessible a tots. Acompanyats per tambors, (re)descobrireu els aspectes bàsics, pulsacions i ritme, per entrar en el moviment amb una millor sensació “d’habitar el vostre cos”. És una disciplina que viu al servei de l’intercanvi creatiu entre la ballarina i el músic.


Diumenge 11, 11h a 17h

Mercat de l’estraperlo

Ecoxarxa del Bages

El  mercat  de  l’Estraperlo  és  un  mercat  orientat  a  que   els  petits  productors artesanals puguin  vendre  i  intercanviar  els  seus  productes  sense  necessitat  de passar  per  les distribuïdores  convencionals.  Està  obert  a  tothom,  també  a  qui  vol  intercanviar productes  de  segona mà,  qui vol  comprar amb euros, amb la moneda social de l’Ecoxarxa, les hores, o a qui vol passar una bona estona amb bona companyia.


Diumenge 11, 11h

Valoració de les jornades

A l’hora del vermut, 12.30h

Actuació musical amb La Tresca i la Verdesca

La Tresca i la Verdesca és un grup de música per a tota la família que aposta pels espectacles de creació i per un repertori amb cançons de composició pròpia. 
El seu fer a l’escenari, que és respectuós, fresc i divertit, atrapa grans i petits. 


ACTIVITATS MATINS NENS I JOVES


Del dimarts 6 a diumenge 11, 10.30 a 13.30h

Casalet per a joves (de 8 a 14 anys)

Irene Marques

En aquest taller proposem als joves explorar l’entorn i explorar-se, tot realitzant un projecte artístic a través del material que escullin. Els convidem a un viatge interior a través de l’entorn i la cooperació amb els altres. Pretenem poder compartir idees i pensaments que ens mouen o ens inquieten, i així poder trobar el què volem dir. Pretenem trobar-nos i cooperar-nos en un sentit generatiu: una obra que ens hagi servit per treure alguna cosa, dir alguna cosa, que ens hagi servit per veure de quina manera som interdependents de les idees dels altres.


Dimarts 6

Taller de pa (de 3 a 7 anys)

Aprendran jugant a fer pa en diferents formes, que després ens menjarem.


Dimecres 7

Taller de fils i teler (de 3 a 7 anys)

Imma Vives (FLP)

Disposem d’uns quants telers manuals per tal d’aprendre’n i de fer alguna peça: braçalet, bossa, cinta.


Divendres 9 i dissabte 10

Joc de Configuració

Després de fer la formació sobre la Formulació que troba Arno Stern entenem que si existeixen unes condicions de llibertat per l’aprenentatge, on aquestes es regeixen per necessitats i interessos propis, mai es donaràn de forma lineal sino que s’organitzaràn en una estructura ramificada, on els interessos es conecten amb altres en una “deriva personal”, sense ordre lògic aparent, a la vegada amb un profund ordre intern.

Proposem al que anomenem “Joc de Configuració” que comença com un taller amb materials bàsics com el cartró, cordes, teles… amb el que elaborem personatges i espais per a jugar. Una activitat amb grups heterogenis, amb edats i sexes diferents. Encara que l’activitat pugui tenir entitat com a taller, sabem que és el que fan els nens permanentment. Els nens configuren el seu entorn i es configuren a ells mateixos constantment, sempre que tinguin les condicions adecuades per fer-ho. És aqui on tot el què interessa ho incorporen com part del joc fent tot tipus de conquistes motrius, congnitives i emocionals. Aquest joc evoluciona amb el temps i no s’acaba amb l’infància sinó que té unes característiques diferents. Tenim la sort que el joc no ens el poden inhibir.

Us convidem doncs a poder gaudir d’aquest espai de joc i llibertat personal, lliure de judicis

Marc Gubern
Lidia Subirana


ACTIVITATS TARDES ADULTS


Dilluns 5 a les 18h

Presentació de les jornades

i després

Presentació de la proposta creativa amb fòrum: 360 grams “Des de la bellesa de la diferència”

Des de la dignitat i l’orgull de ser, de viure, habitar, ballar i ensenyar els nostres cossos poètica i políticament.  Quan la vida es parteix en dos s’estén davant teu l’oportunitat de travessar el dolor i caminar cap a la bellesa.

Ada Vilaró i Casals


Dimarts 6 a les 18h

“Malalties i persones”

Montse Vives Oller, filosofa i terapeuta. Membre del Patronat de la Fundació “La Plana”.
Ha desenvolupat la seva activitat professional a l’espai fronterer, on se situen les persones que no han trobat un reconeixement propi en la medicina convencional i necessiten un suport integral que contempli no tan sols les seves necessitats físiques,  sinó  els aspectes psíquics, morals i espirituals que donen sentit a la seva vida.
Santi Vancells Gascons, metge humanista. Ha desenvolupat el seu treball a través de la Medicina Basada en la Persona.
Un model que té per objectiu fer comprensiva la malaltia a la persona que la pateix, a fi que pugui implicar-se activament en el seu procés curatiu.

Que la malaltia és un conflicte que ens aboca a una crisis és una qüestió innegable. El xoc de legitimitats, de poders o de forces antagòniques ens confronta i hem de saber trobar la resposta que ens faciliti el moviment. En la primera fase de la malaltia la medicina hi juga un paper determinant, però és en la solitud i en la fortalesa de cada individu on es decideix la resolució del conflicte i amb ella l’evolució de la humanitat.

La salut no és un estat, és una actitud i una resposta i per tant una responsabilitat. El reconeixement dels sistemes que determinen la nostra salut és una prerrogativa personal. En l’aprenentatge del viure i de la vida resulta ineludible aproximar-nos al coneixement d’allò que ens és propi.

Parlem d’una nova manera de relacionar-nos amb la malaltia, i per tant amb el conflicte, d’elevar la resposta humana i d’engrandir el nostre sistema immunitari considerant-lo no  un simple sistema de defensa, sinó de reconeixement, de pacte i de superació.


Dimecres 7 a les 18h

L’1 d’Octubre des de la lògica de l’esdeveniment

 Jesús Artiola, filòsof i membre de l’escola d’estudis polítics Randa

Bona part de les tradicions culturals han considerat sempre que el temps no és només una successió cronològica de moments, l’un darrere l’altre, en una línia recta que ve del passat i s’esmuny cap al futur. En el cor del temps hi bateguen també (i potser principalment) altres lògiques i altres sentits que no corren pròpiament pel camí quantitatiu del nostre temps de rellotge sinó pel camí qualitatiu dels moments que obren sentits possibles. Així, per exemple, la noció de “Kairos” en la tradició cristiana fa referència a l’obertura d’un moment qualitatiu en el temps, d’una oportunitat, que convida a una metamorfosi o la noció de “Pachakuty” en la tradició andina quetxuaimara expressa l’obertura d’un cicle de profunda transformació del temps-espai a través de la qual morirà el món que era vigent fins aleshores.

El filòsof francès Alain Badiou ha expressat quelcom de semblant des de fa alguns anys, en el camp de l’anàlisi sociopolítica amb la noció de “esdeveniment” i amb la lògica de l’esdeveniment. L’esdeveniment és plantejat per Badiou com l’aparició de l’inesperat i de l’impensable, d’allò descrit pel poder com a no-possible i que, com a tal, es caracteritza per fer esdevenir caduc el que el poder definia com a camp del possible i defineix la realitat com a un nou espai de possibilitats. El trencament que genera l’esdeveniment fa que necessiti temps per a materialitzar el nou camp de possibilitats que obre i ens demana, en aquest entretemps, fidelitat. L’activitat proposa acostar-nos de nou a l’1 d’Octubre, parlar-ne plegats i fer-ho des de la lògica de l’esdeveniment proposada per Badiou. La presentarà en Jesús Artiola i hi participaran persones implicades políticament en els fets de l’octubre del 2017.


Dijous 8 a les 18h

Cooperativisme

Josep Maria Navarro, sociòleg

L’esclat del cooperativisme en aquests moments, les possibilitats que obre, moment que fusiona el món laboral, els valors, la quotidianitat, la transformació. Iniciatives d’habitatge, d’economia social, de sistemes de relació, …


Divendres 9 a les 18h

[R]evolución

Daniel Lagartofernández, comunicador social i educador

Projecció del documental [R]evolución
Una proposta per reflexionar sobre la resiliència en temps de violència d’estat, la resistència no-violenta, i què significa i implica, en termes de responsabilitat social i individual, aconseguir canvis socials sostenibles que honorin la justícia social.
Posterior col·loqui i reflexió col·lectiva


Dissabte 10 a les 18h

L’error

Albert Barbé (FLP)

Proposta per a comprendre i gestionar, millor del que hom acostuma, l’error. Superar l’enuig i conquerir la potencialitat que sempre amaga.
Després farem un debat en grup i aspirarem a unes conclusions útils.


ACTIVITATS TARDES NENS i joves de totes les edats


De dimarts 6 a dissabte 10, de 18h a 20h

Sessions de moviment per a nens i nenes de totes les edats

Maria Tänzer, terapeuta psico-corporal, amb formació en educació lliure

Es treballa amb materials diversos: teles de colors, globus, plomes, paper craft, ceres… i es proposa un espai de dansa, moviment, joc i creació en grup. Es un espai cuidat, on se senten lliures de saltar, moure’s, experimentar amb les velocitats i potencies, amb la força i la delicadesa,  i on s’acompanyen les emocions i conflictes que puguin aparèixer en el marc grupal.


Dimarts 6, 20h

Shake shake shake!

Companyia PakiPaya
Autors/Intèrprets: Adrià Mascarell i Noemí Díaz
Tècnic de so/intèrpret: Henry Debay

Espectacle burlesc de “màstil” xinès i quadrant aeri per a tots els públics.

Dos “màstils”, una estructura de 6m d’alt i…. Tony! En busca de la parella ideal, Tony Fumé escollirà una “pobre voluntària” per a què faci realitat els seus deliris més estrafolaris. Tot és possible als braços del seductor Tony. Humor, complicitat, risc i emoció.


ACTIVITATS NITS


Dilluns 5, 22.30h

«Chavela, un mundo raro»

Cláudia Anyor López, direcció i dramatúrgia
Andrea Bel Roset, direcció i dramatúrgia
Laia Casanelles Blanquer, música
Jaume Vidal Llop, música
Sara Espinosa Perez, escenografia

És una obra de teatre musical que ens parla de vivències universals on cada un dels espectadors s’hi podrà veure interpel·lat. L’espectacle parla sobre Chavela Vargas però no representa un biopic d’aquesta. És un relat sobre l’amor, el desamor, la passió, la lluita i la soledat que, acompanyat per alguns dels temes musicals més importants de la cantant, ens farà veure que les debilitats i fortaleses humanes guiaran les nostres vides deixant petjada dins nostre i al món. Una dona que va sobreviure a dotze anys d’oblit i alcoholisme tornarà a pujar a l’escenari un cop més en nom de l’amor, la desesperança, la llibertat i la veritat.


Dimarts 6, 22.30h

“Antes es mejor”

Javier Ariza, clown  “El placer de ser ridiculo”

És una comèdia de carrer per a tots els públics, en el que un cotxe icònic en la mobilitat cobra vida i acabarà per conduir-se sense conductor en una rutina musical i circense.


Dimecres 7, 22.30h

L’últim indi

Eduard Costa

El nou projecte de l’Eduard Costa, acompanyat a la producció i a les guitarres per en Caïm Riba, en David Curto al guitalele, en Pol Maresma al baix i contrabaix, la Malena Sampietro a les percussions i en Carlus Llamas a la bateria. La seva música ens convida a entrar en aquest viatge sonor, barreja de l’essència pop i de sons ancestrals que ens transporten com un mantra cap al que tots portem a dins.​​​​​​​
Cançons que parlen de la vida i de la mort, del vent, del foc i dels senyals de fum, de la terra i de les llavors…


Dijous 8, 22.30h

Barcelona Gipsy Balkan Orchestra

Sandra Sangiao, veu
Mattia Schirosa, acordió
Julien Chanal, guitarra
Ivan Kovacevic, contrabaix
Stelios Togias, darbuka, bendir, caixó, davul, riq.
Daniel Carbonell, clarinet
Oleksandr Sora, violí

És una banda creada el 2012 a Barcelona, que rep influències de la música klezmer, el jazz i la música gitana. També explora els sons d’algunes regions europees orientals, així com d’Amèrica del Sud, Espanya i l’Orient Mitjà.


Divendres 9, 22.30h

Karol Green

És una dona sud-africana que viu integrada a casa nostra des dels dotze anys. La seva escola vital ha estat el gran nombre de projectes musicals en que s’ha involucrat durant els vint anys que porta a Barcelona, en els quals continua tenint una participació molt intensa. Són diversos projectes i corrents que inclouen percussió corporal, soul, músiques del món, gòspel i música africana.


Dissabte, 22.30h

Nit de Rumbes amb Newitas

Alex, guitarra i veu
Bilal, percussió
Prosi, guitarra i veu
Andrés, guitarra i veu
Ari, veu
Lourdes, veu

Un grup d’amics de Sants van començar un projecte musical a petició de la gent que els escoltava per diferents llocs del barri.

i continuarem la festa amb el punxa-discos

Dj Malti


Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s