21 de novembre de 2020. SOBRE LOS FEMINISMOS* Randa. Seminari permanent de pensament polític

(*) Important: llegiu la informació que hi ha després del texte de presentació

Sobre los feminismos*

Randa. Seminari permanent de pensament polític.

En esta sesión pretendo mostrar las variaciones en las maneras de nombrar las experiencias femeninas en busca de la libertad. Desde la década de los ochenta pasando por la década de los noventa llegando a la década del diez y del veinte en este siglo XXI.

El centro de mi reflexión se sitúa en seguir el camino de la búsqueda de la libertad femenina y su ingente esfuerzo por poner palabras a esta experiencia de búsqueda. Me detendré igualmente en destacar lo que según las mujeres aparecen como sus prioridades. Y reflexionaré sobre las categorías surgidas en este camino: el patriarcado, lo personal es político, entre otras. Finalmente os propondré una reflexión sobre las aportaciones del feminismo y sus enfoques en la vida de mujeres y hombres.

En la década de los ochenta teníamos el feminismo liberal, socialista, marxista, radical. En la década de los noventa el feminismo materialista, la razón lesbiana –lo personal es político-, la teoría de los géneros, el pensamiento y la política de la diferencia sexual. También el ecofeminismo y el feminismo cultural.  En la actualidad tenemos el feminismo postcolonial, marxista, cultural, transfeminismo, feminismo lésbico, feminismo interseccional.

Así que os espero para realizar esta incursión en los principales enfoques del feminismo.

Elizabeth Uribe Pinillos

(*) Com recordareu, i si no us ho fem avinent, teníem programada la sessió de RANDA pel dissabte, 21 de novembre.

La nostra voluntat és mantenir la programació i l’activitat amb totes les nostres precaucions, que de per sí són moltes, i tenint cura de cadascú i cadascuna de nosaltres, només faltaria.

Aquesta sessió està dedicada a ELS FEMINISMES, i la conduirà la nostra amiga i companya Elizabeth Uribe.

Com que la cosa no està per llançar coets de festa major, us proposem arribar bé el dijous, abans de “la queda”, o divendres, també abans de “la queda” i dels controls,  o bé podeu venir a través de les rutes dels “maquis”, això serà al vostre gust. 

Però també hem pensat, per totes les persones que n’estigueu interessades que podem fer que la sessió també sigui virtual, entre les 11h i les 13,30h del matí, US PODEU CONNECTAR AQUÍ:

https://meet.jit.si/LA%20PLANA21NFEMINISMES

És fàcil, només heu de clicar i entrar.

Doncs, qui pugui venir presencialment, que ens ho digui, i també seria interessant saber qui es voldrà connectar virtualment. Gràcies¡¡

Una mica més avall, sota la imatge, trobareu el text de presentació de RANDA a La Plana. (Aquest text apareixerà properament a la web de La Plana)

SALUT i salutacions cordials¡¡

women-in-struggle-4067478

Randa. Seminari permanent de pensament polític

Vivim sens dubte en una època de canvis sobtats, esdeveniments inesperats, intensificació de crisis, crisis de referències, decepcions, patiment intensificat d’amplis sectors… un escenari que, més que una època de canvis, va dibuixant un canvi d’època, una mutació, una metamorfosi.

Podem sentir a voltes que la situació convida a l’angoixa, a  la por i a l’espera passiva. Però ens proposem arrelar en allò que alimenti l’esperança. El treball de la consciència, l’estudi, la reflexió, la paraula, el diàleg, l’intercanvi i la proposta. Un tipus d’acció que en diem pensar. S’atribueix al vell Sun Tzu, autor de “L’art de la guerra” la cita: “L’estratègia sense tàctica porta a una victòria lenta. La tàctica sense estratègia anuncia una derrota segura i propera.” En aquest canvi d’època que vivim creiem que pensar, i pensar políticament, és indispensable per a qualsevol estratègia alliberadora.

Randa, com a “Escola d’estudis polítics”, arrencà l’any 1995 a Barcelona per l’acord de diversos mestres i amics que veien la necessitat de pensar estratègicament des del moviment polític català. Anys rics d’activitat i d’aprenentatge centrats a Barcelona i a La Plana que s’interromperen en la primera dècada dels 2000. L’any 2018 alguns amics que havíem participat en la primera experiència de Randa ens proposàrem reprendre col·lectivament l’activitat, inciciativa que La Plana va apostar per acollir i fer-se també seva.

En aquest moment iniciem el tercer curs havent consolidat una proposta de seminaris que realitzem al llarg d’un dissabte cada estació de l’any. Quatre seminaris per curs que anirem anunciant oportunament. Us convidem a participar-hi i fer-vos-els vostres.

L’equip coordinador de Randa.

Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s