Jornades d’estiu La Plana 2020

Jornades d’estiu La Plana 2020

FEM-HO BÉ, FEM-NOS MILLORS!

Del 3 al 9 d’agost

Transitar, migrar, traspassar. Construir un demà

“No hi ha present, tots els camins són record o pregunta”.
Miquel Martí i Pol

Potser el present consisteixi en l’acte d’escollir un record o una pregunta per adreçar el pas. L’exaltació banal del present, amb la intenció de negar el passat i també el futur, ens ha portat a la incapacitat per aprendre de la història pròpia i comuna, i al cinisme sofisticat. Avui, el poder ens vol fer creure que no hem de mirar enrere perquè ens paralitzaríem, i tan sols hem de perseguir la trista pastanaga que cada vegada s’assembla més al bastó amb el que ens esbatussem. Però el record és saviesa i la pregunta desafiament a les capacitats.

“No hi ha passat ni futur, tot flueix en un etern present”
James Joyce

Potser el passat és només una decisió encertada o dissortada i el futur les seves conseqüències. La veneració malaltissa del condicionament rebut o dels errors comesos i la dèria absurda d’un creixement il·limitat, ens ha portat a vorejar tràgicament el propi melic i a menysprear la vida d’aquelles que patiran el nostre penós llegat. Avui, el poder ens vol fer creure que no tenim temps ni hi ha diners per badar i escoltar l’eterna simfonia. Però aquest moment és únic i complert.

Si la vida és transició, millor posar-hi tota la consciència al significat del canvi.

Propostes per al cos, la ment, l’ànima i l’esperit. Al matí, a la tarda i a la nit. Tallers, xerrades, debats i espectacles en convivència. Per als nens també.


Preus amb estada, àpats i activitats

Jornades completes*: 390€ adults – 300€ nens (a partir de 3 anys)

(*) des del dilluns 3 (tarda) fins el diumenge 9 (tarda).

Per dia (estada completa i activitats): 65€ adults – 50€ nens (a partir de 3 anys)

RESERVES

Tlf. 93 838 52 03 | info@fundaciolaplana.org


ACTIVITATS MATÍ ADULTS


Del dimarts 4 al dissabte 8, de 08.30h a 09.30h

Ioga restauratiu

Santi Galardo

Yoga Restaurativo es una corriente de Yoga para generar consciencia a partir de nuestro cuerpo; teniendo en cuenta la bio-mecánica humana, diferenciando músculos de Movimiento y Posturales para, desde un alineamiento preciso, reeducar nuestro cuerpo. Desde los movimientos más simples a los más complejos que somos capaces de realizar y con la mayor eficiencia (y menor esfuerzo) posibles, modificando viejos patrones a partir de la nueva experiencia.

Los días estarán divididos en zonas a trabajar e ir integrando, para que alguien que llegara un solo día pudiera obtener un beneficio a pesar de no haber asistido a los días anteriores.


Dimarts 4 i dimecres 5, d’11h a 13h

Taller de cosmètica

Flor Torras (FLP)

Un taller on aprendrem a fer-nos mes autosuficients en les nostres cures personals, seguint el procés de creació des de la destil·lació …

Textures, temperatures, aromes, colors …  fer-nos responsables de la nostra salut prenent el que ens brinda la natura.


De dimarts 4 a dissabte 8, d’11h a 12h

Taller de Tai Chi Chuan estilo Yang (Cheng Man-ch’ing)

Thomas Collard

El Tai Chi Chuan es un arte marcial chino ancestral basado en el taoísmo. Más allá de su origen marcial, existen simples ejercicios que nos brindan múltiples beneficios para la salud. Esta práctica nos permite tomar consciencia de nuestro cuerpo y nuestros movimientos, mejorando postura, alineación, respiración, equilibrio y relajación.

A partir de movimientos lentos y suaves, se propone acceder a un estado de equilibrio físico, mental y emocional.

Este taller ofrece una práctica diaria de movimientos básicos para empezar a armonizar nuestra coordinación, relajación y sensibilidad. También hablaremos de algunos conceptos claves que podrán comprobarse, tanto en el trascurso de este encuentro así como en nuestra vida cotidiana.

Abierto a niveles principiante e intermedio. En pos de su continuidad se recomienda tomar el taller completo, sin embargo pueden realizarse clases sueltas.

Venir con ropa cómoda.


Dijous 6 i divendres 7, d’11h a 13.30h

Propuesta de costura a partir del reciclaje textil. Recreo de Camisas

«La ropa es una plaga», ¿reimaginamos juntos una solución?

Julia Trecu

Este taller es una invitación a promover la creación propia como herramienta de empoderamiento frente al consumo sin medida. Proponemos deconstruir y volver a construir transformando. Creemos en nuevas formas de aprender y enseñar que inspiren a crear, que involucren el juego y las emociones. Invitamos a jugar y poner el cuerpo sumergiéndose en la tarea de salir de lo conocido, creando con camisas formas y funciones nuevas que nazcan de nosotras mismas, de nuestra relación con el vestir y nuestro ambiente.  

Para participar del taller no hace falta tener conocimientos previos de costura, pero si muchas ganas de experimentar!

Cada participante deberá traer al menos 3 camisas para reformar (cuanto más grande su tamaño, mejor, nos dará mayores posibilidades de transformación)


Dissabte 8, d’11h a 13.30h

1 encuentro, 1 bolsa

Julia Trecu

Este taller plantea una aproximación al hacer textil a partir de la confección sencilla de una bolsa de mano (tote bag). Trabajando con telas de descarte o prendas en desuso, los participantes serán guiados en todos los pasos que conlleva la concepción de un producto textil: imaginar aquello que queremos crear (proceso creativo), patronaje, corte y confección.

Para participar del taller no hace falta tener conocimientos previos de costura, pero si muchas ganas de experimentar!


Divendres 7 i dissabte 8, d’11h a 13.30h

Taller de dansa africana

Marie Claude Zordan, professora de dansa afro-moderna. S’ha format amb professionals de renom internacional com: Irène Tassembedo i Germaine Acogny en afro-contemporani, Eineïda Castro en afro-brasileny, Maria de Los Angeles en afro-cuban.
La seva dansa esta influenciada també per la seva pràctica del loga tibetà

Dansa africana accessible a tots. Acompanyats per tambors, (re)descobrireu els aspectes bàsics, pulsacions i ritme, per entrar en el moviment amb una millor sensació “d’habitar el vostre cos”. És una disciplina que viu al servei de l’intercanvi creatiu entre la ballarina i el músic.


Diumenge 9, a partir de les 11h

Mercat de l’estraperlo

Ecoxarxa del Bages

El  mercat  de  l’Estraperlo  és  un  mercat  orientat  a  que   els  petits  productors artesanals puguin  vendre  i  intercanviar  els  seus  productes  sense  necessitat  de passar  per  les distribuïdores  convencionals.  Està  obert  a  tothom,  també  a  qui  vol  intercanviar productes  de  segona mà,  a qui vol  comprar amb euros o amb la moneda social de l’Ecoxarxa, les hores, o a qui vol passar una bona estona amb bona companyia.


Diumenge 9, 11h

Valoració de les jornades


Diumenge 9, 13h

Vermut i espectacle L’Atracció

Veniu a provar sort! La fira s’instala amb Carmen i? Igor i la seva pesca d’ànecs. Descobriu la vida desconcertant d’aquests dos firarires que transporten aquest objecte màgic, casa i eina de treball al mateix temps, el seu bé més preciós. Us acolliràn, us vendrán instants de somni, d’il.lusió i descobrireu el que passa darrere d’aquesta atracció.

Espectacle d’humor gestual, divertit i tendre on no hi ha límits entre la vida íntima i social. Una poesía artesanal única.

Cia. Intrèpida Teatre


TARDES – XERRADES A LES 18h


Dilluns 3

Presentació – assemblea

L’any passat, a les Jornades, vam gravitar entorn del leitmotiv: els fruits de la crisi. En grec krísis significa decisió. Enguany, ens convoca la noció de trànsit. Transir és morir. Estem prenent decisions? Estem sabent morir?

L’assemblea de la comunitat La Plana s’ha reunit sis vegades perquè una companya parlà amb efusió: “Jo no vull tornar a fer el mateix quan acabi aquest confinament.”

La presentació de les Jornades 2020 conté al final aquesta pensada: “Si la vida és transició, millor posar-hi tota la consciència al significat del canvi.”

Us proposem inaugurar-les amb un debat sobre propostes de transformació social. El diagnòstic pesa figues mentre espera accions. La denúncia badalla mentre la inèrcia es sent guanyadora.

És un oxímoron enunciar una nova normalitat sense haver parit una revolució. No us sembla?

Equip La Plana – dinamitza Albert Barbé Garcia, astròleg


Dimarts 4

La construcció individual i social de la salut”.

El sistema – en el nostre cas el sanitari-, com expressió d’un model de medicina subordinada al capitalisme –el mal anomenat “estat del benestar”– ha implosionat. Davant de la possibilitat de desaparèixer s’ha salvat a costa d’abandonar milers de persones a la seva sort. Què ens queda? Què hem de fer? Cap on hem d’anar?

La salut és un constructe personal i moral,  en el marc d’una comunitat. Però quina salut volem? Per què la volem i que estem disposats a fer?

Aquestes preguntes són algunes de les qüestions que debatrem.

Montse Vives Oller, filòsofa i terapeuta
Santi Vancells Gascons, metge


Dimecres 5

De Berta a Teo. Història d’un transit

Presentació del documental i debat posterior a càrrec de Teo Valls.

De Berta a Teo és un documental de la mà d’Irene Nasvascués.

Una oportunitat per a indagar sobre el que ens mou la transexualitat, sobre com està assentat el món binari dins nostra, amb la seva violencia i la seva absurditat. També és una finestra per veure una altra manera d’abordar les pors, la incerteza, la confusió i l’acollida que sorgeix quan ens trobem amb realitats i mons que están, existeixen i son dins i fora dels nostres cossos.

El documental ens explica en primea persona com el Teo, viu el seu trànsit, com el seu entorn, la familia, els amics, la parella, van encaixar aquest canvi, quines emocions i quin va ser el moviment que van haver d’encarar.


Dijous 6

Crònica d’una mort anunciada

La crisi a les residències de gent gran

Una conversació sobre el model actual d’atenció a l’envelliment a Catalunya i una reflexió sobre l’impacte del Covit-19 a les residències.

Una invitació per reflexionar des d’una gerontologia crítica l’envelliment i les cures; per revisar conceptes com coresponsabilitat, solidaritat, drets humans, dependència…

Una oportunitat per pensar altres maneres d’envellir.

Innan Urueta. Cofundandora de la cooperativa CLARA – cooperativa per a incidir i transformar el model d’atenció cap a la gent gran des dels valors de l’Econòmia Social i Solidària.


Divendres 7

Des de Randa, una proposta de futur pel nostre país: repensant, redreçant, somniant, imaginant,  caminant…

La proposta que fem, i que parteix d’un document que s’ha redactat fa uns mesos com a grup de treball de Randa, tracta de repensar la proposta de l’anomenda modernitat il.lustrada, dominant en aquests moments a nivell mundial (global),  per plantejar un nou paradigma de referència teòrica i pràctica, i al mateix temps mirar d’empeltar-ho en la pròpia tradició nacional (Països Catalans), baixant a la política concreta amb algunes propostes pràctiques i factibles, al nostre entendre.  

Randa, és un espai de formació, debat i reflexió, i vol esdevenir un nucli actiu i permanent que generi pensament i acció per bastir un nou país, en un context internacional en el que també caldrà incidir.  Caminem i fem camí tot caminant…

Jesús Artiola i Josep Maria Navarro


Dissabte 8

(Programació pendent)


LES NITS


Dilluns 3

Música d’ambient al bar


Dimarts 4

DES-ESPERA, a càrrec de les Impuxibles

DES-ESPERA parla de viure en contradicció i de l’acceptació d’aquesta contradicció com a camí per créixer.

Una proposta intensa que ens mostra la fragilitat i la fortalesa a través d’una poètica despullada, enèrgica i personal.

Intèrprets: Ariadna Peya i Marc Soler
Música: Clara Peya

Les Impuxibles son la fusió artística de piano i ball. Treballen la barreja de llenguatges. Una recerca que fusiona música i moviment amb altres disciplines , una investigació que no s’acaba i que ens ha conduit cap a la construcció d’un llenguatge propi.


Dimecres 5 – A les 20h

Cösmix – Espectacle

Jordi Girabal i Atilà Puig

Dos viatgers infatigables, estranys i extravagants, arriben a l’escenari programats per fer riure. Com dos homes orquestra, despleguen les seves millors habilitats: Fan música impossible, fan teatre “reciclàssic”, fan l’animal i fins i tot, ens avancen el futur en viu i en directe!

Cösmix, dos còmics de dimensions còsmiques i un mix de bogeria! Esteu preparats? Doncs ja els tenim aquí!


Dimecres 5

Concert de música amb Nihan Devecioglu i Gustavo Kusnir

Ens presentaran un encantador mix de cançons tradicionals de Turquia i Argentina així com peces pròpies originals amb sons electrònics, en un viatge per diferents estils i collages musicals poètics, explicant històries del món i paisatges íntims.


Dijous 6

Presentació del nou disc Paradís de Joana Gomila, veu i Laia Vallés, sintetitzadors

En el seu nou treball, Paradís, Joana Gomila parteix d’un nou format a duo amb Laia Vallès. Amb un so cada cop més expansiu i transgressor (teclats, sintetitzadors, samplers) aprofundeixen en l’esperit de recerca i experimentació que va donar impuls al seu debut, i a la vegada n’eixamplen el llenguatge sonor incorporant cançons de composició pròpia, doblant-ne l’ambició i llençant-se de cap a l’aventura.

Amb Joana Gomila no existeix res semblant a la zona de confort. La seva música és sempre un repte. És precisament això el que la fa única.


Divendres 7

Sopar de gala i música d’ambient al jardí

i més tard

Concert. Balkan Paradise Orchestra

Balkan Paradise Orchestra neix a principis del 2015 als carrers de Barcelona. La banda ha anat demostrant actuació rere actuació que és una banda única i trencadora. És una formació que, composta per onze instrumentistes de vent i percussió, dona un aire fresc i alegre al panorama de les fanfàrries del nostre país.


Dissabte 8

Concert del grup Habla de mi en presente de Technorumba i cloenda amb la DJ Valentina Risi

Habla de mi en presente, un grup que ha viatjat a través d’Europa occidental amb la seva performance plena d’energia.
Creen un nou gènere: La Technorumba
amb Pau Balaguer, guitarra flamenca
Max Grosse Majench, veu principal
Jonathan Hamann, caixa i segones veus
Blai Juanet Sanagustín, multiinstrumentalista i segones veus
Rémi Pradère, violí i poesia.


MATINS PER NENS


Dimarts 4

Taller de música espontània

Una estona d’experimentació i joc amb sons i instruments musicals amb el Mirko i el Manu, endintsant-nos en la músic des de la seva expressió lliure i espontània. Tindrem instruments i objectes sonors per a tots, però, no dubtis en portar el teu si en toques algun!

Dimecres 5

Taller de reciclaje: Crea tu máscara reutilizando bolsas de plástico

Creemos en nuevas formas de aprender y enseñar que inspiren a crear, que involucren el juego y las emociones.

El taller que proponemos tiene dos objetivos: por un lado, acentuar la importancia del reciclaje desde una temprana edad (en este caso reciclaremos bolsas de plástico a partir de la técnica termofusión), y por el otro, abordar la temática de superación y adaptación a los cambios a través de una dinámica de reciclaje personal.

Amb Pris Nava


Dijous 6

Taller de fang amb Toni Medalla – ceramista

La proposta és tornar a gaudir del fang creativament. Viure’ns en el present, explorant amb aquest material tant primigeni que és la terra.


Divendres 7

Taller de pa i pizzes

Aquest matí us proposem fer-nos el sopar, pizza i calzone a les ordres d’un italià, i també pa per acompanyar, ja que a la casa on s’hi fa el pa de tot hi haurà i mai res faltarà.

Així que convidades esteu en aprendre allò que encara no sabeu.
I, a bon pa i a bon amassar no hi ha res més a parlar.

Amb Flor Torràs i Mirko Lacobone


Dissabte 8

Jocs a la piscina amb l’Àlvar Pastor


TARDES PER NENS


Dimarts 4 i dimecres 5, a la tarda

Taller de Cascàdes i portés acrobàtics amb la Noe i l’Adri de la Companyia Paki Paya

Et ve de gust desequilibrar-te mentre t’equilibres amb una altra persona?

Et ve de gust poder utilitzar el teu cos per sentir-ne el potencial físic de sostenir algú amb la teva força?

Et ve de gust fotre’t una nata, fallar un pas, menjar-te una porta i d’altres accidents quotidians, sortint-ne totalment il·lès però amb la mofa dels altres?

Et proposem un taller de cascades i portés acrobatics per què exploris els limits del teu cos, la teva imaginació, riem una estona mentre ens acompanyem respectuosament els uns als altres en l’exploració del desequilibri.


Dijous 6, divendres 7 i dissabte 8 a la tarda

Taller de dansa lliure amb Bea Verges

Un espai on relacionar-nos amb la música, amb l’espai i amb els nostres cossos des del joc i la creativitat de cada infant.

Practicarem la motricitat, el ritme i la imaginació endinsant-nos en la dansa de cadascuna


Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s