Taller sobre la depressió. Dissabte, 23 de febrer de 2109

En la reactivitat inherent a qualsevol malaltia  s’ha de considerar el llindar de tolerància individual.

Aquest límit, per més que la medicina l’intenti objectivar, és  sempre subjectiu. Ens trobem davant d’una situació contradictòria: la causalitat de la malaltia té un substrat comú objectivable, que s’expressa en la subjectivitat de cada individu. 

Alguns estudis manifesten que les persones depressives presenten, en relació al grup dels que no la pateixen, una alteració -estructural i/o funcional- en diverses àrees cerebrals. Si aquesta informació arriba de manera directa a la persona afectada, l’impacte que rep és terrible: “La causa de la teva depressió és una disfunció cerebral”.

Si el mateix mecanisme el traslladem a “la recaptació de la serotonina” se’ns respon: “La depressió es produeix, perquè els teus  neurotransmissors recapten més serotonina del  normal”. Contemplem impàvids la paradoxa de separar el què és propi  -en aquest cas “els teus”-  de la disfunció, com si els neurotransmissors funcionessin independentment de tu.

Quin és el nivell de tolerància a la frustració? Podem continuar vivint, sense pagar el preu, és a dir sense emmalaltir, en una societat que exigeix ​​drets sense atendre els deures? Podem ser indefinidament feliços?

La depressió és una resposta adaptativa, anòmala. Si persisteix ens converteix en individus apàtics, resignats, rendits a la lamentació i sense capacitat de reacció.

Fiar-ho tot a la presa d’un antidepressiu és negar-nos l’esperança.

Amb:

Montse Vives Oller

Filosofa i terapeuta. Membre del Patronat de la Fundació “La Plana”.

Ha desenvolupat la seva activitat professional a l’espai fronterer, on se situen les persones que no han trobat un reconeixement propi en la medicina convencional i necessiten un suport integral que contempli no tan sols les seves necessitats físiques,  sinó  els aspectes psíquics, morals i espirituals que donen sentit a la seva vida.

Santi Vancells Gascons

Metge humanista. Ha desenvolupat el seu treball a través de la Medicina Basada en la Persona.

Un model que té per objectiu fer comprensiva la malaltia a la persona que la pateix, a fi que pugui implicar-se activament en el seu procés curatiu.

Dissabte 23 de febrer, de 10.30h a 14.30h

Inscripció taller: 15 euros (Estudiants gratuït). Dinar: 15 euros

Inscripció taller + consulta: 50 euros

Inscripcions i Informació: T. 93 838 52 03 / 639 81 44 19 /  649 90 81 01 | info@fundaciolaplana.org

taller fibromialgia_blog

Anuncis

Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s