Resum Jornades La Plana 2018

el

Jornades d’estiu La Plana 2018

FEM-HO BÉ, FEM-NOS MILLORS!

Del 6 al 12 d’agost

Cercar veritat ens desconcerta, perquè ens allibera

Ens plau presentar-vos el resum de les Jornades d’estiu 2018


Dia 1 – Dilluns 6 d’agost

Les 28enes Jornades d’Estiu de la Plana, varen començar ahir amb la presentació, a càrrec d’Imma Vives, de les activitats que al llarg de l’any s’han desenvolupat i de les propostes que en l’àmbit de la formació, la cultura i l’acompanyament es posaran en marxa el curs vinent.

La primera conferència, amb el títol de Transcendència, la va fer Albert Barbé, dissertant sobre l’obligació que té cada individu d’assumir de manera responsable la seva llibertat i les conseqüències que se’n deriven.

La disposició a morir per un ideal, la preparació a morir per una idea, és tan radicalment humana que no té aturador. En tenim un exemple entre nosaltres. Llibertat i sacrifici, diàleg unívoc. Independència i responsabilitat, accions inseparables. La por a morir no és humana. L’humà tan sols tem no resultar útil a les generacions venidores.

A la nit el blues descarnat i nu de Damià Olivella va estripar de dalt baix un cel plegat d’estrelles. Els registres de la seva veu i el domini de la guitarra ens varen transportar al món increïble de Prince, Mickael Jakson i Steve Wonder –apoteòsica la seva versió de Overjoyed–.

 


Dia 2 – Dimarts 7 d’agost

MATÍ

☛ Taller corporal “Quan em trobo a través del meu cos” a càrrec d’Antonio Alcaide

En l’horitzó del camp de blat segat, el sol s’estira; primer és una insinuació, més tard una proposta, després una afirmació rotunda i esplèndida. Així ens estirem subtilment, seguint la seva llum, assajant els passos d’una dansa que ens connecta amb el nostre propi cos, a l’alba. Respirem, el dia.

☛ Taller per adults i nens d’art amb fang efímer a càrrec de Toni Medalla

L’artesà pren la primera matèria. Primer la mira i després hi parla. És un diàleg mutu, des de la proximitat del qui estima el que fa. Després li dóna forma. La plasticitat de la proteïna, esdevé estructura; el fang es transforma i es converteix en objecte, en figura, en parla. Home i objecte es miren i es troben.

☛ Taller de Tints a càrrec de Francesca Piñol

Hom ho recull amb la voluntat de ser. S’ajup, s’agenolla i li explica el que esdevindrà. La flor, la tija, la pela, l’escorça… Color, tintura, pintarà: llum per a la tela que l’està esperant. La matèria i l’essència es converteixen en els precursors, en els portadors d’un missatge que impregnarà de vida i de color la seda verge.

TARDA

Síria, una guerra contra el poble. Des de 2011 fins avui a càrrec de Mohammad Bitari

La cruesa de la guerra, explicada en primera persona per algú que l’ha patit en la seva pell, et transporta al nucli dur del dolor i de la tragèdia. Síria, situada en la cruïlla d’Orient, ha esdevingut un símbol de l’horror i de la baixesa moral que Bashar al-Assad i el seu pare han perpetrat contra el seu poble. En cinquanta anys, Síria ha passat de ser un país pròsper, culturalment avançat i progressista a convertir-se en un laboratori, on les grans potències assagen noves formes de colonització.

“Maleïdes les guerres” (i aquell qui les va fer) a càrrec de Carles Beltran, Lali Barenys i Naima

Lligar la guerra de Síria, i totes les guerres del món, en la veu i la música d’aquestes tres persones va esdevenir una experiència colpidora i dura. Durant una hora ens vàrem veure transportats a la frontera del mal. Allunyar la guerra de les nostres vides és tancar els ulls a la realitat. Aquest “Jo no hi era”, d’alguna manera, ens converteix en còmplices de la maldat. Ahir ens ho varen recordar d’una manera directa, sense deixar-nos cap escapatòria.

 


Dia 3 – Dimecres 8 d’agost

MATÍ

Medicina Basada en la Persona a càrrec de Montse Vives Oller, Terapeuta i Filósofa i Santi Vancells Gascons. Metge

La medicina és una ciència i és un art. La ciència ens permet aplicar els coneixements adquirits, mentre que l’art, en tant que creativitat i innovació, ens ajuda a progressar, a anar més enllà d’allò que és conegut i a sortir del nostre perímetre de seguretat. Però és en la conjunció de la ciència i de l’art on evolucionem.

La medicina basada en la persona té dos objectius:

  1. Fer comprensiva la malaltia a la persona que la pateix.
  2. Acompanyar-la, perquè pugui mobilitzar els seus recursos i capacitats.

L’assumpció d’una responsabilitat que ens és pròpia implica fer un moviment inexcusable: sortir d’allà on estic i projectar-me a la vida. Quedar-se és morir. Buscar solucions alienes ens retorna a una situació d’immaduresa, impròpia del qui vol ser –del qui té l’obligació de ser-. Hem de créixer en i amb la dificultat i desenvolupar una musculatura que ens permeti encarar amb fermesa els embats i les circumstàncies que ens planteja la vida. No hem de demanar-li a la medicina més coses de les que ens pot donar.

NIT

☛ Nit de rumbes: Rumbes a la Fresca
La Bodeguilla

La rumba del traca-trà és aquella que tothom vol ballar. Mou la cintura, fes la mitja volta i no perdis el compàs. Ahir a la nit es varen fer molts moviments de cintura, moltes voltes complertes i fins i tot es va perdre el compàs, però la vetllada va complir amb escreix el seu objectiu: deixar-se anar, ballar, divertir-se, passar-ho bé. Grans músics acompanyats d’una veu trencada, potent i profunda. Una veu d’un dels grans de la rumba catalana, l’Alberto Cortés.


Dia 4 – Dijous 9 d’agost

TARDA

La situació política a Catalunya a càrrec de Natalia Sánchez, diputada de la CUP

En la cruïlla del destí les decisions que s’han de prendre no són fàcils. La construcció de la República és un moviment complex i convuls, sotmès a enormes tensions. Al Parlament de Catalunya la CUP ha mantingut una actitud inequívoca, però les diferències i els dubtes dels altres partits han impedit que la resposta fos unitària. Les persones que el dia 1 i 3 d’octubre es varen alçar dempeus, critiquen la cerimònia de confusió, gairebé el vodevil, que va seguir a la proclamació, no proclamada, d’una República de curta volada.

Folk-Souvenir amb Joana Gomila, Santi Careta i Laia Vallès

La fusió del paisatge humà en la veu i en la música va trencar la frontera que ens separa de les nostres arrels. Sense temps dues veus es van trobar en un escenari que et transportava als camps de blat segats, als terrenys de pastura, als carrers on la gent prenia la fresca. El retrobament ancestral d’allò que és autèntic és un regal que alimenta la nostra esperança.


Dia 5 – Divendres 10 d’agost

TARDA

☛ Documental: Per un futur menys atzarós

El documental “La matemàtica de la història” d’Alexandre Deulofeu, va donar peu a un debat entorn a la construcció del futur. Un futur que es construeix cada dia, des del somni, des de la imaginació d’allò que és desig i anhel i que hom està disposat a fer. En aquest camí cap a la utopia el que compta és el primer pas i el segon i el tercer….

NIT

☛ Concert Ljubliana & The Seawolf

El rock singular de Ljubliana & The Seawolf va fer implosionar la nit. L’harmonia sonora no es desdiu d’una simfonia. No era el flautista de Hamelin, era una banda de rock, formada per persones joves, els qui se’n varen emportar la gent fins els confins de la creativitat, de l’art, de la música. El futur està en bones mans. Va ser una nit brutal i memorable.


Dia 6 – Dissabte 11 d’agost

TARDA

Estratègies i accions de la resistència no violenta a càrrec de Martí Olivella

Mentre que el pacifisme implica un cert grau de passivitat, la resistència no violenta comporta un compromís i l’assumpció voluntària de les accions que se’n desprenen. La resistència no violenta, en el nostre país, encara no ha començat, però es donen les bases per soscavar algun dels pilars del sistema i enfortir-nos en el difícil camí que ens ha de portar a engrandir-nos política i socialment.

Actualitzant Lluís Mª Xirinachs a càrrec de Jesús Artiola i Martí Olivella

El llegat de Xirinachs ens dóna idees, ens assenyala camí i ens enforteix. La seva autoritat moral esdevé cabdal per trobar respostes a les preguntes, que en un moment d’impàs i d’incertesa ens venen al cap. Passar de la representació a l’acció és imprescindible si no volem caure en el marasme de l’autocomplaença.

NIT

☛ Música: Concerts de Marina Tomàs, Rai Bonvehí, Joina i Dj’s.

Varen posar cloenda a les activitats nocturnes.


Dia 7 – Diumenge 12 d’agost (Cloenda)

MATÍ

☛ Valoració col·lectiva de les Jornades.

Igual que una pluja d’estels, una pluja d’elogis va posar fi a unes Jornades participatives, interessants, en les que s’ha debatut el present i el futur de les persones i la societat.

El tradicional Mercat de l’estraperlo organitzat per l’Ecoxarxa del Bages i un concert de Hang, a càrrec d’Abiagil Mezken, van tancar les 28enes Jornades.

La Plana dóna les gràcies a les persones que, des de diferents situacions i funcions, ho han fet possible.

(Fotografies: Jordi Ballvè)


 Cuina, menjador i hostalatge

Sostenir el dia a dia de La Plana, no és fàcil. Atendre i donar menjar a 100 persones, preparar les habitacions, els diferents menús, tenir-ho tot a punt i preparat, i fer-ho amb amabilitat i gentilesa, és una qualitat que distingeix a les persones que realitzen aquesta activitat. L’ordre, la puntualitat i la qualitat són elements que contribueixen a fer que les Jornades es desenvolupin amb agilitat i amb una organització logística de qualitat. A l’obrador, allà on a vegades la seva presència pot passar més desapercebuda, la feina d’aquestes persones esdevé vital per mantenir el bon funcionament de la institució.

Gràcies a tots!

Anuncis

Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s