Jornades d’estiu La Plana 2018

Jornades d’estiu La Plana 2018

FEM-HO BÉ, FEM-NOS MILLORS!

Del 6 al 12 d’agost

Cercar veritat ens desconcerta, perquè ens allibera

“Pot ser que vostès es preguntin: «¿Per què l’acció directa? ¿Per què les assegudes, les manifestacions i altres? ¿No és més recomanable la negociació?». Tenen vostès tota la raó demanant negociacions. De fet, aquest és l’objectiu principal de l’acció directa. L’acció directa no violenta tracta de provocar tal crisi i d’induir tal tensió, que una comunitat que ha refusat sistemàticament negociar, es vegi obligada a enfrontar-se al problema. L’acció directa cerca dramatitzar el problema de tal manera que ja no pugui ser ignorat. Tal vegada pot resultar xocant que jo digui que provocar tensió és part del treball dels activistes de la no-violència, però he de confessar que la paraula “tensió” no em fa por. Sempre m’he oposat de manera fervent a la tensió violenta, però existeix un tipus de tensió constructiva, no violenta, que resulta imprescindible pel desenvolupament. Sòcrates creia que era necessari generar tensió mental perquè els individus s’alliberin de les cadenes dels mites i les mitges veritats i s’endinsin en un món alliberador, d’anàlisi creatiu i d’apreciació objectiva. De la mateixa manera, els activistes de la resistència no violenta tenen el deure de crear en el si de la societat aquest tipus de tensió que ajudarà els éssers humans a sortir dels obscurs abismes del prejudici i el racisme, per ascendir a les majestuoses altures de la germanor i la comprensió.”

Carta des de la presó de Birmingham (fragment), en resposta a una carta pública de vuit religiosos d’Alabama.

Martin Luther King, 16 d’abril de 1963.

 

Quan la mentida, menuda o gruixuda, barroera o argumentada, empeny la comunitat al dolor, cal cercar veritat. Perquè l’empatia fugí. Sovint cerquem aixopluc en Gandhi i en Xirinacs, ànimes versemblants, esperits d’amor extrem i certesa revolucionària.

Propostes per al cos, la ment, l’ànima i l’esperit. Al matí, a la tarda i a la nit. Tallers, xerrades, debats i espectacles. Per als nens també.


Preus amb estada, àpats i activitats

Jornades completes*: 410€ adults – 320€ nens (a partir de 3 anys)

(*) des del dilluns 6 (tarda) fins el diumenge 12 (tarda).

Per dia: 70€ adults – 55€ nens (a partir de 3 anys)

RESERVES

Tlf. 93 838 52 03 | info@fundaciolaplana.org


Programa Jornades Estiu_2018_blog1

ACTIVITATS MATÍ


Del dimarts 7 al dissabte 11, de 08.30h a 09.30h

Taller corporal Quan em trobo a través del meu cos.

Antonio Alcaide

Et proposem despertar al dia amb una experiència que et deixi un bon cos, mitjançant una activitat corporal amable, d’encontre amb tu mateixa i compartida amb l’altre. Un espai per observar i estar amb tu a través del cos com a part del teu món intern (somnis, pensaments, sensacions, sentiments, emocions) que t’ajudi a generar un estat d’observació, d’escolta, de relaxació, d’estar present aquí i ara, que pugui impregnar la teva jornada.

Antoni Alcaide és psicoterapeuta per la FEAP i Terapeuta Analític-Corporal. Component de l’Associació Psicoanalítica (A.B.E). Té una dilatada experiència en diverses tècniques corporals: des del Ioga, tècniques de consciència i de reajustament postural, “Teràpia” del Bon Caminar


Dimarts 7 i dimecres 8, d’11h a 13.30h

Taller de fang per a nens i adults

Toni Medalla – ceramista impregnat de la filosofia zen

La proposta és tornar a gaudir del fang creativament. Tot plegat ens situa en el present, ens atura els rellotges i ens dóna la percepció d’un altre temps per viure. Aquesta és una activitat que permet que adults i nens hi participin en plena igualtat de condicions.


Dimarts 7 i dimecres 8, d’11h a 13.30h

Taller de tints

Francesca Piñol

Creadora de “laboratori tèxtil”. Un espai d’investigació i experimentació amb el teixit, les textures i el color. Un matí en contacte amb el color i el territori, per conèixer les plantes tintòries de l’entorn. Cadascú es podrà tintar un mocador amb plantes de la Plana.


Dijous 9 i divendres 10, d’11h a 13h. (Nombre limitat de persones)

*Laboratori literari*

Laia Claver

El laboratori literari és un espai de creació col·lectiva on experimentar amb els mots de manera lúdica i atiar noves maneres de veure i viure la literatura. Un espai obert al joc, la multidisciplinarietat, l’atzar i la col·laboració com a eines de creació. Un espai de gaudi on les lletres depassen els límits del paper i passen a ser part d’una experiència grupal.


Dijous 9 i divendres 10, d’11h a 13h

Taller de dances d’arreu del món

Paco Centeno

Gaudirem aprenent a ballar danses arrelades en cultures molt diverses i amb ritmes molt diferents. Israel, Grècia, Els Balcans, Centre Europa, Rússia, Escòcia, Portugal o Argentina són, a tal d’exemple, alguns dels llocs que visitarem a través del moviment i de la seva música tradicional. Danses senzilles per ballar plegats i passar-s’ho bé.


Dissabte 11, d’11h a 14h

Taller: Estratègia i accions de la resistència no violenta (mínim 3 hores)

Martí Olivella. Membre del primer grup d’objectors.
Actualment a Novact – Institut per l’Acció No Violenta


Diumenge 12, 11h

Valoració de les jornades

Mercat de l’estraperlo: Ecoxarxa del Bages

El mercat de l’Estraperlo és un mercat orientat a què els petits productors artesanals puguin vendre i intercanviar els seus productes sense necessitat de passar per les distribuïdores convencionals. Està obert a tothom, també a qui vol intercanviar productes de segona mà, qui vol comprar amb Euros, amb la moneda social de l’Ecoxarxa, les hores o qui vol passar una bona estona amb bona companyia.

13.30h

Concert de Hang al jardí amb Abiagil Mezken


ACTIVITATS PER A NENS (Matins)


Del dijous 9 a dissabte 11, 11h

Taller d’entorn amb l’Eva Is

Taller 1:  Rastreig d’animals. Desxifrem el llenguatge del bosc.
Recorregut pels boscos de l’entorn de la plana amb l’objectiu de descobrir què passa en els nostres boscos quant els animals no es senten observats pels humans. Dijous 9, a les 11h.

Taller 2:  El coixinet dels bons somnis i les plantes medicinals.
Passejarem pels voltants de la plana amb l’objectiu de buscar plantes que guareixen, des del neolític que les plantes aromàtiques del mediterrani ens han servit per infinitat d’usos culinaris i medicinals. Divendres 10, a les 11h.

Taller 3:  Les llegendes, una aproximació per entendre el món.
Sovint les llegendes eren un primer intent per poder entendre el que passava el nostre entorn. Narració i explicació de llegendes que han anat de boca en boca on sovint els animals són els protagonistes. Dissabte 11, a les 11 h.


ACTIVITATS PER A NENS (Tardes)


Del dimarts 7 al dissabte 11, de 18 a 20h

Un art de nassos.
Teatre, màgia, històries, música i humor.

Jaume Xicola

Un temps per a desenvolupar la imaginació i la creativitat.

Aprendre jugant, l’art del teatre, de crear o explicar històries amb la nostra expressió corporal, amb la paraula i la música (body-percussió, veu i si algun nen toca un instrument que el porti), jugant amb les nostres emocions, aprenent màgia. Fabricarem les nostres boles de malabars i jugarem amb elles. I tot això acompanyat dels nassos vermells.

El fil conductor d’aquesta activitat serà descobrir el pallasso propi i deixar que brilli, jugar-lo, riure’l i compartir la seva alegria.

Jaume Xicola, Napoleó (estudiós del nas gran del pallasso) terapeuta Gestalt, format en art dramàtic, clown, màscares neutres…


XERRADES TARDES


Dilluns 6, 18h

Presentació de les jornades

Parlarem de la programació del nou curs i presentarem el projecte integral de la Plana (Cultura, Acollida, Acompanyament i Formació).

19h

Presentació astrològica

Albert Barbé


Dimarts 7 d’agost , 17.30h

Siria, una guerra contra el poble. Des de 2011, fins avui: 7 anys

Mohammad Bitari

Revolució popular en el marc de la primavera àrab, després de més de 40 anys de dictadura militar mafiosa, en la que un partit Al-BaʕaȚ va reservar el poder per a una categoria; parlem de motius socials, econòmics, culturals…, etc

Militarització de la revolució, i el paper del règim. L’actuació del règim i la crida als seus aliats a salvar-los d’un moviment popular.

Guerra destructiva, i actors internacionals.

Canvis demogràfics sectaris.

Silenci internacional i armes químiques prohibides.

Yihadisme internacional.

Mohammad Bitari va néixer al camp de refugiats palestins del Yarmouk, a Damasc, on va estudiar Filologia Hispànica i dramatúrgia. És poeta i periodista sirià – palestí. Amb l’esclat de la revolució a Síria, el 2011, va utilitzar el periodisme com una forma d’activisme contra el règim de Bashar al-Assad denunciant violacions dels drets humans, motiu pel qual va patir dos empresonaments i finalment l’amenaça de mort per part del règim totalitari. Es va veure obligat a fugir i a demanar asil polític a Espanya l’any 2013.


Dimecres 8 d’agost, 18h

Medicina: presentació i discussió d’un cas clínic

Montse Vives Oller i Santi Vancells Gascons

La medicina és una ciència i és un art. La ciència ens permet aplicar els coneixements adquirits, mentre que l’art, en tant que creativitat i innovació, ens ajuda a progressar. La malaltia és un procés dinàmic, inherent a la vida, que cal afrontar des del coneixement i des del pensament.

Enguany, a les Jornades d’Estiu, Montse Vives, filosofa i terapeuta i Santi Vancells, metge, us oferiran, a partir de l’anàlisi i el seguiment d’un cas clínic, un diàleg entre el pensament i la ciència.

La superació de la divisió entre matèria i esperit esdevé imprescindible per integrar les persones en els seus processos curatius i ampliar la mirada i els atributs de l’ésser humà.

Us convidem a participar en aquest diàleg, i a potenciar els vostres propis recursos, per afrontar en plenitud i convicció les malalties que en forma d’interpel·lació ens formula la vida


Dijous 9, 18h

Analisi de la situació política a Catalunya

Mireia Boya

Ambientòloga i paisatgista, exdiputada de la CUP – Crida Constituent a les eleccions del Parlament de Catalunya del 2017.


Divendres 10, 18h

La matemàtica de la història d’Alexandre Deulofeu

Juli Gutiérrez Deulofeu, net d’Alexandre Deulofeu i difusor de l’obra del seu avi

La Matemàtica de la Història és una teoria desenvolupada per Alexandre Deulofeu en la primera meitat del segle XX. Els primers trets els va començar a concretar durant els anys trenta amb el seu llibre «Catalunya i l’Europa futura», però no va ser fins als anys quaranta quan va perfilar totalment el seu contingut.

Afirmà que les civilitzacions i els imperis passen per uns cicles equivalents als cicles naturals dels éssers vius. Cada civilització pot arribar a viure tres cicles de 1.700 anys cadascun. Compresos a dins de les civilitzacions, els imperis tenen una durada mitjana de 550 anys. Afirmà que mitjançant el coneixement dels cicles es poden evitar les guerres, considerades innecessàries, fent que els processos esdevinguin pacífics en lloc de violents.

Alexandre Deulofeu (L’Armentera, 1903 – Figueres 1978), farmacèutic i químic és conegut especialment per les seves aportacions singulars en la concepció de la historiografia com a creador d’una visió innovadora a partir d’una teorització sobre els cicles històrics.


Dissabte 11, 18h 

Lluita i resistència no violenta

Martí Olivella. Membre del primer grup d’objectors.
Actualment a Novact – Institut per l’Acció No Violenta


ACTIVITATS DE NIT


Dilluns 6, 23h

Concert de música amb Damià Olivella

Presenta el disc Anima Blues ….Un retorn a les arrels musicals de Damià Olivella.

Ens oferirà la seva virtuositat i potencia amb la guitarra elèctrica, ens oferirà un repertori que ens evocarà a les millors èpoques de la música.


Dimarts 7, 23h

Espectacle “Maleides les guerres” (i aquell qui les va fer)

Idea i guíó: Lali Barenys i Carles Beltran
Música: Carles Beltran
Paraules: Lali Barenys
Cant: Namina

Espectacle de música, paraules i emocions que vol fer reflexionar i ser un revulsiu.

Un enfilall de veritats colpidores que moltes vegades, anestesiats per les altres realitats que ens envolten, oblidem. Potser també perquè a algú li interessa molt que així sigui. Creiem en la força de la cultura, de les paraules de la música de la poesia, de la bellesa, de la creació, per combatre la barbàrie, la mentida i la injustícia. El nostre espectacle commou i remou, fins a tal extrem, que nosaltres mateixos acabem colpits per la reacció de qui ha vingut a sentir amb nosaltres.

Sentim-ho fort perquè ens queda molta feina per fer, i només entre tots, serà possible construir un món millor.


Dimecres 8, 22h

Nit de rumbes a la fresca !! (per a joves de totes les edats)

Rumba Fresca, Autèntica, amb Solera i «Soniquete»

Hola! Som amics i músics professionals amb més de 20 anys d’experiència sobre els escenaris. Ens encanta fer gaudir al personal i dinamitzar bones estones plenes de festa i alegria.

Avis!! Aquesta Sessió de Rumbes és molt més que un concert rumberu: és medecina pel cos, és teràpia per l’ànima, és un elixir que ho cura tot.

INGREDIENTS: Gipsy Kings, Peret, Paco de Lucía, Kiko Veneno, El Barrio, Triana, Bambino… Veu, Guitarra, Percussió, Ball…i molt més…

EFECTES SECUNDARIS: Moltes ganes de ballar, de fer palmes i cantar. Puja l’Alegria, puja l’entusiasme, puja el sentit de l’humor, puja la despreocupació, puja la libido “eròtica-festiva” (Ho Puja TOT!). Provoca un rostre amb somriure permanent durant un any.

El cos confon qualsevol moviment amb “ballar” i el parlar amb «cantar». (Redueix el vocabulari del participant a una sola exclamació: OLEEE!). Regenera i transforma el cos: 30 anys més Jove. Qui avisa no és traïdor. Us Atreviu??


Dijous 9, 23h

Joana Gomila presenta el treball Folk Souvenir en format trio amb Santi Careta i Laia Vallès

Partint de tonades populars teixeixen sonoritats salvatges i delicades que s’entremesclen amb samplers de pagesos, nins, padrines, gravacions d’Alan Lomax i inèdits seus, sempre entre un amor honest per la matèria primera i un esperit decidit a experimentar.

A Folk Souvenir hi sona el paisatge. Hi sona la ciutat. Hi sonen tonades de treball, romanços, jotes, cançons i fins i tot hi sona Antònia Font. Hi sonen les reflexions de Rafel Ginard. Hi sonen els pagesos. Hi sona la memòria. Hi sonem tots. Per ventura sense sentir-nos. Folk Souvenir és el poble i és el record. És el cant i és el rés. És el folk i és el fre. És la necessitat de cercar-nos. I per ventura no trobar-nos.

Un enllaç al disc Folk Souvenir:
https://bubotadiscos.bandcamp.com/album/folk-souvenir

Aquí un vídeo-documental sobre la feina de Folk Souvenir:
https://www.youtube.com/watch?v=nqATypLEFDo


Divendres 10, 23h

Concert: Ljubliana & the Seawolf

Ljubliana & the Seawolf és una banda barcelonina formada el 2012 per 5 músics.

L’objectiu és clar: Música com a religió, com una experiència espiritual compartida que va més enllà de la vanitat, l’ego o el prejudici.

Ara presenten el seu nou E.P. SHIT DOPE, una reflexió sobre el concepte de l’amor, fàcilment malinterpretat, de l’aïllament, dels plaers reals i virtuals, sobre el concepte de la veritat però amb certes ombres d’esperança.


Dissabte 11, 23h

Concerts de Marina Tomàs, Joina i Rai Bonvehí

Marina Tomàs, cantautora que juga a arriscar-se amb les melodies i harmonies que acompanyen les seves lletres. Es tracta de no deixar mai de buscar nous camins.

JOINA neix de l’escolta. De la valentia d’alçar una veu que té coses per dir. Amb un nou llenguatge, sincer, directe, les paraules em parlen i m’ajuden a entendre i seguir projectant. Més enllà de l’etiqueta «rap feminista», el que faig és música que parla de mi i del procés que estic fent, com tantes altres dones, per comprendre i sobreviure en un món que ens oprimeix i ens vol fer invisibles.

Rai Bonvehí és un músic jove de Santpedor que tot i ser pianista, no descarta treure la guitarra i convertir-se en catautor. El seu concert a La Plana consistirà en un recull molt estiuenc de temes propis i versions d’artistes com Antònia Font o Nick Drake.

 


 

Un comentari Digues la teva

Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s