Resum Jornades La Plana 2017

on

Jornades d’estiu La Plana 2017

FEM-HO BÉ, FEM-NOS MILLORS!

Del 7 al 13 d’agost

Senzillament, humans.

Ens plau presentar-vos el resum de les Jornades (amb vídeo inclòs, gentilesa dels nostres amics Leonardo de Armas i Carmen Vigo, gràcies!)


Dia 1 – Dilluns 7 d’agost

L’inici de les Jornades ha estat marcat per l’incendi del cap de setmana. Albert Barbé, en la seva al·locució de benvinguda, va comparar el subtítol de les jornades, “senzillament humans”, amb l’esforç de les persones que des de situacions diferents van mostrar la seva solidaritat i el seu esforç en la lluita contra el foc.

La primera activitat de les Jornades va anar a càrrec de Stefano Puddu, el qual va plantejar una acció participativa, entorn de “Prendre posició/fer-se moviment. Decantar-se vitalment a les portes d’unes vacances”. En la societat del cansament tenim tendència a adoptar posicions estàtiques i mantenir-nos en situacions que generen un gran desgast per la seva manca d’adaptació. El dinamisme, propi de la vida, aquest transitar, entre situacions contradictòries o oposades, topa amb el nostre conservadorisme.

El treball de Stefano, basat en el pensament i l’obra d’Enrico Euli, va posar en evidència la resistència que sovint oferim al canvi i a la ductilitat per adaptar-nos a situacions adverses i contradictòries. Els adversos es complementen en un moviment d’entrada i sortida, de plenitud i buidatge, de passivitat i violència. Emmotllar-se als vaivens de la vida esdevé bàsic per no ser una mena d’estaquirots closos en la més absoluta impermeabilitat.

A la nit, al comunidor, la música intimista i persuasiva de Leo Trincabelli, Gora Casado i Feliciano GZ, ens va connectar amb els sons d’un mestissatge, arrelat a la tradició més autèntica i profunda de la música dels nostres orígens. La cultura de la terra i dels éssers que l’habiten: homes, bèsties, vents, aigües i llums, va traspassar la pell, en una nit on el virtuosisme dels músics va omplir de vida els nostres cors.


Dia 2 – Dimarts 8 d’agost

MATÍ

☛ Taller corporal “Quan em trobo a través del meu cos” a càrrec d’Ana Célia de Oliveira Alcaide

☛ Taller per adults i nens d’art amb fang efímer a càrrec de Toni Medalla

TARDA

☛ Taller d’iniciació al circ per a nens a càrrec de Tona Punsola i Belén López

Com fer de la presència una insurgència? a càrrec d’Eulàlia Reguant

El debat intern, que al seu dia va tenir la CUP, sobre la conveniència o no d’entrar al Parlament de Catalunya, continua ben present. Les contradiccions, derivades d’un model polític, cada dia més allunyat de les persones, ha posat a prova la fortalesa d’aquesta formació i el preu que han pagat ha estat un distanciament de les bases i del model de municipalisme actiu. Al mateix temps la representació que ostenta ha fet possible que la seva presència al Parlament hagi forçat i accelerat el procés de ruptura amb l’estat espanyol. Un procés complex i difícil que precisa d’un suport popular actiu i compromès. Eulàlia Reguant, en un exercici d’honestedat encomiable, va analitzar en detall, les veus, els dubtes, i les crítiques que la pròpia CUP es formula. La seva proximitat i la solvència de les seves paraules conforma un model polític al servei de les persones.

NIT

☛ Concert Hora de Joglar

L’exuberància de la seva música va portar, anit, l’apoteosi a La Plana. En un concert en petit format la connectivitat de la música, dels músics i de la gent es va fusionar en un corpus únic. Poques vegades l’encaix entre la música i la dansa arriba a cotes tan esplèndides. El despreniment i la generositat de la banda va oferir una nit vibrant i màgica, amb un in crescendo formidable que va portar el goig de la festa al cor de la gent.


Dia 3 – Dimecres 9 d’agost

MATÍ

☛ Taller corporal “Quan em trobo a través del meu cos” a càrrec d’Ana Célia de Oliveira Alcaide

☛ Taller per adults i nens d’art amb fang efímer a càrrec de Toni Medalla

TARDA

☛ Taller d’iniciació al circ per a nens a càrrec de Tona Punsola i Belén López

Què és el diner i el sistema financer?
A càrrec de Francisco Navarro. Seminari Taifa

Quan el diner no és intercanvi, quan hom vol fer més diner amb diner, llavors es converteix en capital. I la lògica del capital per reproduir-se necessita explotar persones i altres recursos. Quan les finances s’allunyen de la economia real, el crèdit esdevé extorsió i el deute drets d’uns sobre el futur de la immensa majoria. Consciència i responsabilitat es fan imprescindibles.

☛ Teatre: Combat, de Carles Batlle
Companyia Sazanalararrà

Un text dramatitzat sobre la pervivència del amor i la dignitat en circumstàncies de guerra. Pels que tenim l’edat i pels qui ho vulguin, l’obra ens transporta a la Iugoslàvia dels 90. Amics i germans contra sí mateixos, com a totes les guerres. I el propi ideal de ser, omnipresent a l’escenari, guia la jove protagonista des de l’amor a la mort conscient i lliure.


Dia 4 – Dijous 10 d’agost

MATÍ

☛ Taller corporal “Quan em trobo a través del meu cos” a càrrec d’Ana Célia de Oliveira Alcaide

☛ Cinefòrum – Documental: A world not ours (Un món que no és nostre). Autor: Mahdi Fleifel. Presentació Aritz Nafarroa

Quan generació rere generació hom veu frustrada la tornada a casa, a aquella terra de la que expulsaren els avis, tan sols roman el testimoni del camp de refugiats. Fora d’aquesta opció, la immolació de la rancúnia o el transplantament. La pertinença finalment és el premi al compromís, als vincles mantinguts també quan són feixucs.

☛ Taller d’iniciació al pallasso a càrrec de Belén López

TARDA

☛ Taller d’iniciació al circ per a nens a càrrec de Tona Punsola i Belén López

Síria, descens als inferns. A càrrec de Josep Maria Navarro

Rere el fum de les bombes no s’hi amaga només la destrucció de les persones i dels seus béns, hi ha quelcom més profund i intangible que a vegades passa desapercebut: l’aniquilament de la dignitat de les persones. En el marasme que envolta la guerra de Síria, la revolució de les persones, reclamant la seva dignitat, i amb ella la dignitat de la vida humana, ha quedat encavalcada enmig d’estratègies i interessos geopolítics sotmesos als equilibris que mantenen les grans potències mundials. Josep Mª Navarro, coneixedor i expert en els conflictes a l’àrea mediterrània, va presentar un escenari on el dolor de les persones anònimes, immerses en la complexitat de la guerra, acaba repercutint en la consciència dels qui s’acosten al conflicte amb la impotència de comprovar com “les dretes i les esquerres”, en el món de la globalització, es confonen en un “totum revolutum”.

☛ Nit de rumbes: Newitas


Dia 5 – Divendres 11 d’agost

MATÍ

☛ Taller corporal “Quan em trobo a través del meu cos” a càrrec d’Ana Célia de Oliveira Alcaide

☛ Taller de dansa africana
A càrrec de Marie Claude Zordan i grup de percussió
Taller que ofereix una dansa africana accessible a tots.

☛ Taller d’iniciació al pallasso a càrrec de Belén López

TARDA

☛ Taller d’iniciació al circ per a nens a càrrec de Tona Punsola i Belén López i espectacle de tancament.

Parlem de medicina: Anàlisi d’un cas clínic.
A càrrec de Montse Vives Oller. Terapeuta i Filosofa i
Santi Vancells Gascons. Metge.
Medicina basada en la Persona.

Parlem de medicina, a propòsit d’un cas clínic. S. Vancells /M. Vives
La pregunta sorgeix irremeiablement: Què puc fer-hi? D’entrada aspirem a trobar una resposta que respongui per nosaltres; la medicina s’atorga aquesta potestat i per això ens allunya de la possibilitat de participar en el nostre procés curatiu. Però una persona no és un objecte inert, ans al contrari té l’obligació d’anteposar la responsabilitat a la llibertat i viure el record en l’espai i en el temps actual, per superar la rèmora que ens manté encadenats a un temps, que essent passat, acaba ocupant i condicionant l’espai present. Això dificulta la missió de canviar el curs de la història. Ens posem drets i ferms per ser íntegres i respondre als reptes sovint dolorosos que la vida ens planteja.

☛ Tast de l’espectacle “Saunterer“, Colectivo Ameno
Direcció: María Stoyanova

Marc filosòfic: Santiago López Petit i els Pressentiments del grup de pensament crític Espai en blanc.

☛ Espectacle “The best of the worst. El Cabaret
Javier Ariza

Javier Ariza, ens va literalment “descollonar”, ens va trinxar, ens va destrossar i com el flautista de Hamelin se’ns va emportar on va voler. Les seves excentricitats provocadores, i alhora plenes d’una humanitat càlida i real, com la vida, ens van eixamplar el cor, ens varen destensar les barres i ens varen portar al món, sovint poc visitat, del goig, la joia i l’alegria. No vam riure d’ell, sinó que vàrem riure amb ell. Un espectable amb un ritme vertiginós, una meravellosa passejada per l’absurditat més humana, portada a la seva expressió màxima. L’home orquestra va dirigir i va polsar algunes tecles del que de grotesc i disbauxat té la naturalesa humana.


Dia 6 – Dissabte 12 d’agost

MATÍ

☛ Taller corporal “Quan em trobo a través del meu cos” a càrrec d’Ana Célia de Oliveira Alcaide

☛ Taller de dansa africana
A càrrec de Marie Claude Zordan i grup de percussió
Taller que ofereix una dansa africana accessible a tots.

☛ Taller d’iniciació al pallasso a càrrec de Belén López

TARDA

Referències. A càrrec de Albert Barbé, astròleg.

Quan una disciplina s’atorga l’exclusiva d’un coneixement, deixa de ser ciència i es converteix en un instrument de poder, gens útil per a les persones. El posicionament estàtic és incompatible amb la vida. Contínuament, en el viure diari, girem sobre nosaltres, en un moviment circular que ens amplia i ens dóna perspectiva, de manera que som, quan ens projectem i arribem a l’acord amb l’altre, quan la llum del nostre sol ens il·lumina a dalt i ens permet recollir-nos en la soledat de la introspecció i elaborar el ressorgiment, el renaixement. No és una confrontació d’espais ni de temps, és un moviment relacional que ens dóna referències diverses i ens permet integrar-nos, a partir de les parts, en la divinitat a la qual permanentment som cridats.

NIT

☛ Nit de festa: Serakata Sound i DJ Hielo

Serakata Sound
El retrunyir dels tambors ressona com un enorme cor en el cor de la nit. Un batec immens s’escampa arreu traspassant el bosc. Lluny en els paratges silenciosos arriba com un eco el so ancestral de la vida: foc, foc, foc, aire, aire, aire, sang, sang, sang, aigua, aigua, aigua. Només així podem després percebre el silenci.

D.J Hielo
“El nou en el context d’allò que sempre ha existit és la moda” (Walter Benjamin). El nou en el context d’allò que no era, és un poder transformador, al qual sovint ens costa adaptar-nos. La música electrònica ens fa sortir i ens porta als terrenys ignots del que per alguns és nou i diferent i per uns altres és un senyal de canvi i de moviment. En el fons és un cor que batega al mateix ritme que el nostre.


Dia 7 – Diumenge 13 d’agost (Cloenda)

MATÍ

☛ Valoració col·lectiva de les Jornades.

Fa molts anys que La Plana organitza cada estiu unes jornades de debat, reflexió i exposició d’allò que és transversal en la nostra societat. Així la filosofia, l’economia, la política, la cultura, l’economia, l’astrologia o la medicina, entre d’altres, hi tenen un espai propi per posicionar-se, tant pel que fa a la situació que vivim, com a la resposta que hi donem. Conviure una setmana ens dóna forces i ens rearma moral i intel·lectualment per afrontar un curs dur i difícil, en què necessàriament haurem de prendre posició.

Les jornades són un espai de pensament i cooperació, en què plegats ens esforcem per incidir de manera activa i militant en la voluntat de construir un món raonablement més just. L’experiència ens ha ensenyat que hem de discutir de realitats i de possibilitats realitzables. Enguany, de nou, ens hem aplegat un conjunt de persones amb l’objectiu de fer-ho bé i de fer-nos millors. Amb l’esforç, la participació, i la implicació de tots, hem aconseguit crear un clima d’avinentesa, de benestar i d’anàlisi, sense perdre mai de vista que el dolor del món és també el nostre dolor i que la nostra petita i íntima satisfacció no pot pal·liar el sofriment, els prejudicis i les falsedats d’una societat que a vegades prefereix girar l’esquena als seus problemes.

La nostra satisfacció no és ni gratuïta ni estèril, és el fruit de fer comunitat i d’oferir el millor que tenim. Que sigui per molts anys!!

La Plana dóna les gràcies a les persones que, des de diferents situacions i funcions, ho han fet possible.

(Fotografia Jordi Ballvè/Miriam Soms/Mateo/Alfons i Álvar Pastor)
(Text Santi Vancells i Albert Barbé)

☛ Mercat de l’estraperlo
Ecoxarxa del Bages

☛ Xerrada Criptomonedes vs monedes socials
A càrrec d’Esteve Badia


 Cuina, menjador i hostalatge

Sostenir el dia a dia de La Plana, no és fàcil. Atendre i donar menjar a 100 persones, preparar les habitacions, els diferents menús, tenir-ho tot a punt i preparat, i fer-ho amb amabilitat i gentilesa, és una qualitat que distingeix a les persones que realitzen aquesta activitat. L’ordre, la puntualitat i la qualitat són elements que contribueixen a fer que les Jornades es desenvolupin amb agilitat i amb una organització logística de qualitat. A l’obrador, allà on a vegades la seva presència pot passar més desapercebuda, la feina d’aquestes persones esdevé vital per mantenir el bon funcionament de la institució.

Anuncis

Fes un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s